Terdapat beberapa syarat penting sekiranya anda memasang cita-cita untuk menceburi kerjaya Pegawai Belia dan Sukan S41. Syarat-syarat ini amat penting untuk anda teliti sekiranya anda ingin berjaya sama ada dalam peperiksaan Pegawai Belia Sukan nanti atau semasa anda sedang menjalani sesi temuduga.

Sedikit perkongsian dari pihak kami tentang beberapa syarat penting menjadi Pegawai Belia dan Sukan S41. Moga anda mendapat sedikit maklumat dan informasi.

CIRI PERIBADI YANG DIPERLUKAN SEBAGAI SEORANG PEGAWAI BELIA DAN SUKAN

 1. Berminat dengan profesion ini
 2. Bercita-cita tinggi dan berdedikasi
 3. Seorang yang dinamik
 4. Berminat dengan bidang tersebut
 5. Kelayakan akademik yang baik

SEPINTAS LALU MENGENAI JAWATAN PEGAWAI BELIA DAN SUKAN

Jawatan Pegawai Belia dan Sukan Gred S41 merupakan jawatan yang diwujudkan di bawah Kementerian Belia dan Sukan Malaysia. Mana-mana calon yang lulus peperiksaan dan temuduga Pegawai Belia dan Sukan S41 akan berkhidmat sama ada di bawah Kementerian, Jabatan-jabatan atau Agensi-agensi yang berkaitan dengan Jabatan Pegawai Belia dan Sukan Negara.

Secara umumnya, seorang Pegawai Belia dan Sukan S41 akan melaksanakan tugas berkaitan kegiatan belia dan sukan di peringkat Kementerian/Jabatan.

SYARAT MEMOHON JAWATAN PEGAWAI BELIA DAN SUKAN S41

Untuk menjadi seorang Pegawai Belia dan Sukan Gred S41 calon perlulah mempunyai cukup syarat kelayakan yang telah ditetapkan. Antara syarat utama yang telah ditetapkan adalah seperti berikut:

 • Ijazah Sarjana Muda atau kelayakan yang diiktiraf oleh kerajaan daripada institusi-institusi pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya;
  [ Gaji Permulaan : RM1,909.00 ] atau
 • Ijazah Sarjana Muda Kepujian yang diiktiraf oleh kerajaan daripada institusi-institusi pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya;
  [ Gaji Permulaan : RM2,112.86 ] dan
 • lulus B.M. (termasuk lulus Ujian Lisan) pada peringkat SPM atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan.

Syarat Peningkatan Secara Lantikan (PSL):

Pegawai sedang berkhidmat dalam perkhidmatan Penolong Pegawai Belia dan Sukan adalah layak dipertimbang untuk PSL ke jawatan Pegawai Belia dan Sukan Gred S41 tertakluk kepada kekosongan jawatan, apabila telah disahkan dalam perkhidmatan dan:

 • mempunyai kelayakan di atas; atau
 • lulus Peperiksaan Khas; dan
 • berumur kurang dari 54 tahun pada tarikh lantikan.

Seorang calon yang mempunyai cukup syarat seperti di atas adalah layak untuk memohon kerja sebagai seorang Pegawai Belia dan Sukan Gred S41.

TUGAS SEORANG PEGAWAI BELIA DAN SUKAN S41

Secara umumnya berikut merupakan deskripsi tugas seorang Pegawai Belia dan Sukan Gred S41;

Merangka dasar, merancang program serta aktiviti berkaitan kegiatan belia dan sukan di peringkat Kementerian/Jabatan. Meliputi memberikan bantuan dalam bentuk pinjaman kewangan, memberikan nasihat kepakaran serta penyeliaan berterusan bagi mengembangkan program-program belia dan sukan.

LULUS PEPERIKSAAN PEGAWAI BELIA DAN SUKAN S41

Sebelum seseorang calon di panggil untuk di temuduga atau menjawat jawatan Pegawai Belia dan Sukan S41, calon tersebut perlulah lulus peperiksaan Pegawai Belia dan Sukan S41 yang telah ditetapkan terlebih dahulu. Selalunya calon yang lulus peperiksaan Pegawai Belia dan Sukan S41 akan dipanggil untuk menghadiri temuduga .

Untuk menjawab dengan cemerlang peperiksaan Pegawai Belia dan Sukan S41 nanti, calon perlulah bersiap sedia sama ada dari segi fizikal dan mental. Mempunyai ilmu dan maklumat perkembangan negara dan isu-isu semasa akan membantu anda menjawab peperiksaan Pegawai Belia dan Sukan S41 dengan baik.

Selain itu, calon peperiksaan Pegawai Belia dan Sukan S41 juga boleh mendapatkan Pakej Rujukan Khas Peperiksaan Pegawai Belia dan Sukan S41 yang telah disediakan sebagai panduan menjawab soalan nanti.

Pihak Laman Pegawai Belia dan Sukan Malaysia akan memberi maklumat terkini mengenai Pakej Rujukan Khas Peperiksaan Pegawai Belia dan Sukan S41 nanti. Pastikan anda langgan sebagai pembaca laman ini untuk maklumat terkini mengenai peperiksaan Pegawai Belia dan Sukan.

HALA TUJU SELEPAS LULUS PEPERIKSAAN

Calon yang lulus peperiksaan dan terpilih menghadiri temuduga boleh dikatakan selangkah lagi untuk menjawat jawatan ini.

Namun, halangan temuduga merupakan halangan akhir yang perlu di hadapi oleh calon lulus peperiksaan.

Antara matlamat utama temuduga jawatan kerajaan ialah ingin menyisih calon-calon yang layak dan tidak layak menjawat jawatan ini melalui sesi interview yang akan menguji calon.

Persoalan yang bakal diajukan bakal menguji calon berkomunikasi, lontaran idea, percakapan dan pelbagai lagi aspek penting temuduga.

DAPATKAN PANDUAN TEMUDUGA KERJA KERAJAAN

Panduan temuduga kerja kerajaan merupakan rujukan utama yang dikeluarkan oleh pihak kami untuk membantu calon temuduga kerajaan.

Panduan ini juga merupakan rujukan utama yang dikeluarkan khas untuk persediaan temuduga calon kerja kerjaan.

Panduan ini merupakan rekomendasi utama kami khas untuk membantu calon temuduga kerja kerajaan. Pihak kami cadangkan anda preview dahulu kandungan utama panduan tersebut dan terus membuat pembelian melalui link di bawah.

APA SEBENARNYA PANDUAN TEMUDUGA KERJA KERAJAAN

Untuk makluman, Panduan ini merupakan himpunan lengkap koleksi rujukan temuduga sektor awam dan swasta yang banyak membantu calon temuduga Kerja Kerajaan sebelum ini.

Berikut antara kandungan utama Panduan Rahsia Bijak Temuduga.

[+] Persediaan Menghadapi Temuduga
[+] Soalan Lazim Killer Temuduga
[+] Checklist Temuduga
[+] Peta Minda Rujukan Pantas
[+] Pengalaman Temuduga Sektor Swasta
[+] Pengalaman Temuduga Sektor Awam

Untuk membeli dan mendapatkan panduan khas temuduga ini, anda boleh melanggan sebagai pembaca laman ini terlebih dahulu atau terus ke laman jualan di bawah.

Seperti biasa hebahan jualan juga akan dilakukan terus ke email calon-calon yang mendaftar dengan laman Panduan Temuduga.

Pegawai Belia dan Sukan S41

Contoh Soalan Peperiksaan Pegawai Belia dan Sukan S41

atau, daftar dan langgan sebagai pembaca untuk download ebook 15 Sebab Anda GAGAL Temuduga secara percuma