Pegawai Belia Sukan Gred S41 merupakan antara jawatan sektor perkhidmatan awam yang diminati oleh graduan lepasan Universiti dan pencari kerja kerajaan.

Calon yang berminat menceburi kerjaya ini perlulah mempunyai kelayakan akademik yang baik, seorang yang dinamik, bercita-cita tinggi serta bersedia menghadapi cabaran masa hadapan negara.

Di bawah pihak kami ingin kongsikan informasi mengenai Gaji, Syarat Lantikan dan Tugas Pegawai Belia Sukan Gred S41 sebagai rujukan.

SEPINTAS LALU MENGENAI JAWATAN PEGAWAI BELIA SUKAN S41

Jawatan Pegawai Belia dan Sukan Gred S41 merupakan jawatan yang diwujudkan di bawah Kementerian Belia dan Sukan Malaysia. Mana-mana calon yang lulus peperiksaan dan temuduga Pegawai Belia dan Sukan S41 akan berkhidmat sama ada di bawah Kementerian, Jabatan-jabatan atau Agensi-agensi yang berkaitan dengan Jabatan Pegawai Belia dan Sukan Negara.

Secara umumnya, seorang Pegawai Belia dan Sukan S41 akan melaksanakan tugas berkaitan kegiatan belia dan sukan di peringkat Kementerian/Jabatan.

GAJI SEORANG PEGAWAI BELIA SUKAN DAN SYARAT MENJADI PEGAWAI BELIA SUKAN

Untuk menjadi seorang Pegawai Belia Sukan Gred S41 calon perlulah mempunyai cukup syarat kelayakan yang telah ditetapkan. Antara syarat utama yang telah ditetapkan adalah seperti di bawah.

Disertakan juga dengan gaji yang diterima seorang Pegawai Belia Sukan Gred S41.

  • Ijazah Sarjana Muda atau kelayakan yang diiktiraf oleh kerajaan daripada institusi-institusi pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya;
    [ Gaji Permulaan : RM1,909.00 ] atau
  • Ijazah Sarjana Muda Kepujian yang diiktiraf oleh kerajaan daripada institusi-institusi pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya;
    [ Gaji Permulaan : RM2,112.86 ] dan
  • lulus B.M. (termasuk lulus Ujian Lisan) pada peringkat SPM atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan.

Seorang calon yang mempunyai cukup syarat seperti di atas juga adalah layak untuk memohon kerja sebagai seorang Pegawai Belia Sukan Gred S41.

TUGAS SEORANG PEGAWAI BELIA DAN SUKAN S41

Secara umumnya berikut merupakan deskripsi tugas seorang Pegawai Belia dan Sukan Gred S41;

Merangka dasar, merancang program serta aktiviti berkaitan kegiatan belia dan sukan di peringkat Kementerian/Jabatan. Meliputi memberikan bantuan dalam bentuk pinjaman kewangan, memberikan nasihat kepakaran serta penyeliaan berterusan bagi mengembangkan program-program belia dan sukan.

LULUS PEPERIKSAAN PEGAWAI BELIA DAN SUKAN S41

Sebelum seseorang calon di panggil untuk di temuduga atau menjawat jawatan Pegawai Belia dan Sukan S41, calon tersebut perlulah lulus peperiksaan Pegawai Belia dan Sukan S41 yang telah ditetapkan terlebih dahulu. Selalunya calon yang lulus peperiksaan Pegawai Belia dan Sukan S41 akan dipanggil untuk menghadiri temuduga .

Untuk menjawab dengan cemerlang peperiksaan Pegawai Belia dan Sukan S41 nanti, calon perlulah bersiap sedia sama ada dari segi fizikal dan mental. Mempunyai ilmu dan maklumat perkembangan negara dan isu-isu semasa akan membantu anda menjawab peperiksaan Pegawai Belia dan Sukan S41 dengan baik.

Selain itu, calon peperiksaan Pegawai Belia dan Sukan S41 juga boleh mendapatkan Pakej Rujukan Khas Peperiksaan Pegawai Belia dan Sukan S41 yang telah disediakan sebagai panduan menjawab soalan nanti.

Pihak Laman Pegawai Belia dan Sukan Malaysia akan memberi maklumat terkini mengenai Pakej Rujukan Khas Peperiksaan Pegawai Belia dan Sukan S41 nanti. Pastikan anda langgan sebagai pembaca laman ini untuk maklumat terkini mengenai peperiksaan Pegawai Belia dan Sukan.

HALA TUJU SELEPAS LULUS PEPERIKSAAN

Calon yang lulus peperiksaan dan terpilih menghadiri temuduga boleh dikatakan selangkah lagi untuk menjawat jawatan ini.

Namun, halangan temuduga merupakan halangan akhir yang perlu di hadapi oleh calon lulus peperiksaan.

Antara matlamat utama temuduga jawatan kerajaan ialah ingin menyisih calon-calon yang layak dan tidak layak menjawat jawatan ini melalui sesi interview yang akan menguji calon.

Persoalan yang bakal diajukan bakal menguji calon berkomunikasi, lontaran idea, percakapan dan pelbagai lagi aspek penting temuduga.

DAPATKAN PANDUAN TEMUDUGA KERJA KERAJAAN

Panduan temuduga kerja kerajaan merupakan rujukan utama yang dikeluarkan oleh pihak kami untuk membantu calon temuduga kerajaan.

Panduan ini juga merupakan rujukan utama yang dikeluarkan khas untuk persediaan temuduga calon kerja kerjaan.

Panduan ini merupakan rekomendasi utama kami khas untuk membantu calon temuduga kerja kerajaan. Pihak kami cadangkan anda preview dahulu kandungan utama panduan tersebut dan terus membuat pembelian melalui link di bawah.

APA SEBENARNYA PANDUAN TEMUDUGA KERJA KERAJAAN

Untuk makluman, Panduan ini merupakan himpunan lengkap koleksi rujukan temuduga sektor awam dan swasta yang banyak membantu calon temuduga Kerja Kerajaan sebelum ini.

Berikut antara kandungan utama Panduan Rahsia Bijak Temuduga.

[+] Persediaan Menghadapi Temuduga
[+] Soalan Lazim Killer Temuduga
[+] Checklist Temuduga
[+] Peta Minda Rujukan Pantas
[+] Pengalaman Temuduga Sektor Swasta
[+] Pengalaman Temuduga Sektor Awam

Untuk membeli dan mendapatkan panduan khas temuduga ini, anda boleh melanggan sebagai pembaca laman ini terlebih dahulu atau terus ke laman jualan di bawah.

Seperti biasa hebahan jualan juga akan dilakukan terus ke email calon-calon yang mendaftar dengan laman Panduan Temuduga.

Pegawai Belia dan Sukan S41

Contoh Soalan Peperiksaan Pegawai Belia dan Sukan S41

atau, daftar dan langgan sebagai pembaca untuk download ebook 15 Sebab Anda GAGAL Temuduga secara percuma

Kredit gambar: ShutterStock